Gradonačelnik Zagreba u posjetu opožarenim područjima

U poslijepodnevnim satima opožarena područja posjetio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Posjetio je i pripadnike vatrogasnih postrojbi koji su trenutno na dislokaciji na Promini.

O stanju na terenu kazao je da je dobro zato što više ne gori i ne puše vjetar -Čim se to sve slegne, kad se sve zbroji i oduzme, treba izvući pouku iz ovoga, a to je da treba značajnije uložiti u vatrogastvo. Imamo najbolje ljude u Hrvatskoj, u Zagrebu i cijeloj domovini, ali nam fali tehničkih sredstava. Grad Zagreb prednjači u financiranju vatrogastva, ulažemo 58 milijuna kuna godišnje i svake godine to podižemo 5-10%. Ostali dio Hrvatske ne ulaže toliko, ali trebali bi uložiti više nego što to trenutno rade.

Istaknuo je kako je zajedništvo bitan faktor u gašenju požara, ali i dodao -Koliko god nas veseli zajedništvo s druge strane nas žalosti što je uopće došlo do ovog požara koji nas je povezao. Grad Zagreb je ovdje sa 22 vatrogasca i osam vozila i bit će ovdje dok god nešto tinja i gori u Šibensko-kninskoj županiji.- kazao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik je istaknuo važnost solidarnosti kazavši -Zagreb je spreman dati ljudstva i tehnike onoliko koliko je potrebno, a da se pritom ne dovede u pitanje sigurnost grada Zagreba. Ovime želimo demonstrirati spremnost zagrebačkih vatrogasaca na plemenitost, hrabrost i solidarnost gradu Drnišu i Šibensko-kninskoj županiji.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će putem kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti napraviti prijedlog za Hrvatski sabor kako bi se više ulagalo u vatrogastvo Hrvatske. -Naročito u tehniku, ne može se u 2017. godini kuću braniti sa brentačama. Potrebno je moderna tehnička sredstva, moderno opremljeni kamioni i visoko obučeno ljudstvo. Mi zasad imamo visoko obučeno ljudstvo, ali malo tehnike i vrijeme je da im priskrbimo i ostalo. Žalosno je vidjeti u medijskim izvještajima da se kuće brane sa brentačama kao prije 50 godina.- kazao je gradonačelnik Bandić.

Za kraj je obećao vatrogascima da će im za svaki dan koji su proveli na dislokaciji uz dnevnicu koja im pripada, dati još jednu kao nagradu za hvale vrijedan posao koji su obavili.

Izvor: Radio Drniš